Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το GodLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Ζωικό βασίλειο: Ερπετά

 

 

Ερπετά που αναφέρονται στην Αγία Γραφή

Δημιουργήθηκαν από το Θεό την πέμπτη ημέρα της Δημιουργίας (Γένεση 1:24-25)

 

 

 

Ασκάλαβος ή Ασκαλαβώτης

 

Διαβάστε σ' αυτή την κατηγορία:

- Ζώα

- Έντομα

- Πτηνά

- Θαλασσινά

 
 

Γράψε τις παρατηρήσεις σου

 
     

(Παροιμίες 30:28)

Αναφέρεται και "καλαβώτης" ή "χαλαβώτης". Είδος σαύρας με πολύχρωμο δέρμα. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο θεωρείτο "ακάθαρτο", για το λόγο αυτό απαγορευόταν να το τρώνε.

 

Ασπίς

(Γένεση 49:17, Ρωμαίους 3:3)

Είδος δηλητηριώδους φιδιού, πολύ επικίνδυνο, κρύβεται στο χώμα και επιτίθεται ξαφνικά (Γένεση 49:17). Μεταφράσεις το ταυτίζουν με την οχιά.

 

Βασιλίσκος

Ησαΐας 11:8, 14:29, Ιερεμίας 8:17)

Είδος δηλητηριώδους φιδιού που ζούσε στην περιοχή της Παλαιστίνης. Κατά τον Πλίνιο, στο κεφάλι του έχει στίγμα όμοιο με βασιλικό στέμμα.

 

Βάτραχος

(Έξοδος 8:2, Αποκάλυψη 16:13)

Αμφίβιο τετράποδο σπονδυλόζωο ερπετό με πέντε δάκτυλα. Ήταν η δεύτερη πληγή του Θεού προς τους Αιγυπτίους (Έξοδος 8:1-14) και ένας από τους θεούς τους.

  

Δράκος

(Ψαλμός 91:13, Αποκάλυψη 12:3,4, Ιερεμίας 51:34)

Ζώο μυθικό που παριστάνεται σαν φίδι με τρομερή όψη. Στην Αποκάλυψη (12:3,4,9, 20:2) εμφανίζεται σαν τέρας με επτά κεφάλια, δέκα κέρατα και ουρά φιδιού και εικονίζει τον διάβολο. Δεν πρέπει να αποκλείεται η περίπτωση να υπήρχαν τέτοια ζώα και στην πραγματικότητα πριν από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με άλλα χωρία της Αγίας Γραφής υπήρχε και θαλάσσιος δράκος.

[δες επίσης Λεβιάθαν και Θαλάσσιος δράκος]

 

Έχιδνα

(Πράξεις 29:3)

Είδος δηλητηριώδους φιδιού. Εχιδνούς χαρακτήρισε ο Ιησούς τους Φαρισαίους (Ματθαίος 3:7, 12:34, Λουκάς 3:7). Το ίδιο και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Ο απόστολος Παύλος στη Μάλτα, πέταξε στη φωτιά μια έχιδνα που κρεμάστηκε στο χέρι του.

 

Έχις

(Σοφία Σειράχ 39:30)

Είδος δηλητηριώδους φιδιού. Η έχιδνα της Αιγυπτιακής ερήμου.

 

Καλαβώτης

(Παροιμίες 30:28)

[δες ασκάλαβος]

 

Κεραστής

(Παροιμίες 23:32)

Είδος φιδιού. Κεραστής αναφέρεται στη μετάφραση των Εβδομήκοντα, βασιλίσκος στη μετάφραση του Νεόφυτου Βάμβα. [δες και βασιλίσκος]

 

Λεβιάθαν ή Λευιάθαν

(Ησαίας 27:1, Ψαλμός 74:14)

Εβραϊκό όνομα που δίνεται σε φίδι, θέλοντας η Αγία Γραφή να απεικονίσει το διάβολο. Παρουσιάζεται και με περισσότερα από ένα κεφάλια (Ψαλμός 74:14).

Σε σύγχρονες μεταφράσεις η λέξη Λεβιάθαν μεταφέρεται και ως κροκόδειλος (Ιώβ 41:1).

[δες επίσης Λεβιάθαν στα ζώα της θάλασσας]

 

Ποντικός (Μυς)

(Λευιτικό 11:29, Α' Σαμουήλ 6:4-5, Ησαΐας 66:17)

Τρωκτικό μικρό ζώο με μακριά ουρά και μυτερό ρύγχος. Είναι παμφάγο και φέρνει μεγάλες καταστροφές στη γεωργία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 10 περίπου είδη. Ο Θεός έπληξε τους Φιλισταίους στέλνοντας ποντίκια στα χωράφια τους, όταν αυτοί κράτησαν τη Κιβωτό του Κυρίου στη χώρα τους (Α' Σαμουήλ 6:4,5). Οι ποντικοί συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία με το χοιρινό κρέας (Ησαΐας 66:17). Στο αρχαίο κείμενο αναφέρεται ως "μυγάλη" (Λευιτικό 11:29 ή 30).

 

Πύθωνας

(Πράξεις 16:16)

Μυθικό ζώο, φίδι της ελληνικής μυθολογίας που ενέπνεε τους χρησμούς στους Δελφούς. Γιος της Γης, θανατώθηκε από τον Απόλλωνα. Στις Πράξεις 16:16 αναφέρεται ότι δούλη από τους Φιλίππους είχε πνεύμα πύθωνα, είχε δηλαδή δαιμόνιο. Ακολούθησε τον απόστολο Παύλο φωνάζοντας ότι "αυτοί είναι δούλοι του Θεού του Υψίστου και κηρύττουν οδό σωτηρίας". Ο Παύλος διέταξε και το δαιμόνιο βγήκε από αυτή.

 

Σαμιαμίδι (Σαμιάμιθος)

(Λευιτικό 11:30)

"Γκέκο" είναι η κοινή ονομασία των σαυρών. Το σαμιαμίδι είναι μικρόσωμη σαύρα. Τρέφεται με έντομα.

 

Σαύρα

(Λευιτικό 11:30)

Λεπιδωτό ερπετό της υπόταξης σαυροειδή. Το μέγεθός της είναι από ελάχιστα εκατοστά μέχρι τρία μέτρα μήκος. Η γνωστή σαύρα έχει μήκος 15 εκατοστά περίπου. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 20 είδη. Είναι εντομοφάγο. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο θεωρείτο "ακάθαρτο", για το λόγο αυτό απαγορευόταν να το τρώνε.

 

Τυφλοπόντικας (Ασπάλαξ)

(Λευιτικό 11:30, Ησαΐας 2:20)

Μικρό θηλαστικό που τρυπά τη γη και ζει μέσα σ' αυτήν (Ησαΐας 2:20). Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο θεωρείτο "ακάθαρτο" ζώο (Λευιτικό 11:30).

 

Φίδι (Όφις)

(Δευτερονόμιο 8:15, Ησαΐας 30:6)

Δηλητηριώδες ερπετό, συναντιέται σε αρκετά είδη. Στην Αγία Γραφή η αναφορά του χρησιμοποιείται συχνά για να δηλώσει πανουργία και κακία. Η πανουργία του φιδιού αναφέρεται για πρώτη φορά στη Γένεση 3:1, όταν η Εύα εξαπατήθηκε από το διάβολο. Για την πράξη του αυτή ο Θεός το καταδίκασε να σέρνεται σε όλη του τη ζωή. Λόγω του ότι ο διάβολος εξαπάτησε την Εύα μεταμορφωμένος σε φίδι, ονομάζεται και "ο όφις ο αρχαίος" (Αποκάλυψη 12:9).

Τα φίδια κρύβονται σε θάμνους ή λάκκους (Εκκλησιαστής 19:8), αλλά και σε αμμώδεις έρημους (Δευτερονόμιο 8:15). Οι δηλητηριώδεις ιδιότητες ορισμένων φιδιών αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη (Ψαλμός 58:4, Παροιμίες 23:32). Ο πανούργος τρόπος με τον οποίο το φίδι δαγκώνει τον άνθρωπο αναφέρεται στο Εκκλησιαστής 10:11 και Ιερεμίας 8:17. Για την επικίνδυνη γλώσσα του αναφορά γίνεται στον Ψαλμό 140:3 και στον Ιώβ 20:16. Κατά την πορεία του λαού Ισραήλ στην έρημο, ο Θεός για να τους τιμωρήσει έστειλε φίδια. Όταν μετανοήσαν ο Μωυσής έφτιαξε ομοίωμα φλογερού φιδιού από χαλκό, έτσι ώστε να τον βλέπουν και να μην πεθαίνουν από τα δαγκώματα.

Η λατρεία του φιδιού ως θεό ήταν αρκετά διαδεδομένη μεταξύ των σημιτικών λαών (Έξοδος 4:2-4), ιδιαίτερα των Αιγυπτίων.

 

Χαμαιλέων ή Χαμηλέων

(Λευιτικό 11:30,41)

Τετράποδο ερπετό, ζει στην Αφρική και στην Ασία, ιδιαίτερα δε στο Νείλο ποταμό. Χαρακτηριστικό του είναι η εναλλαγή των χρωματισμών του, που προκαλείται ανάλογα με τα συναισθήματά του, όπως φόβος, πείνα... Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1,20 μέτρα. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο θεωρείτο "ακάθαρτο" ζώο.

 

Χελώνα

(Λευιτικό 11:29)

Ερπετό με οστράκινο προστατευτικό, σιαγώνες χωρίς δόντια και σαρκώδη γλώσσα. Τρέφεται με φυτικές τροφές και μικρά κυρίως ασπόνδυλα ζώα. Υπάρχουν χερσαίες (70 περίπου είδη) και θαλάσσιες χελώνες.

 

Home | Site Map | Επικοινωνία