Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το GodLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Άνθρωποι: Άνδρες της Βίβλου

 

 

Ζαχαρίας

Α | Β | Γ | Δ | Ε | Ζ | Η | Θ | Ι | Κ | Λ | Μ | Ν | Ξ | Ο | Π | Ρ | Σ | Τ | Υ | Φ | Χ | Ω

Υπάρχουν τριάντα ένα άτομα στην Αγία Γραφή με το όνομα Ζαχαρίας

 

Διαβάστε σ' αυτή την κατηγορία:

- Άνδρες

- Γυναίκες

- Μαθητές

- Πατριάρχες

 
 

Γράψε τις παρατηρήσεις σου

 

[το όνομά του σημαίνει "ο Θεός θυμήθηκε"]

[1]  Ο ενδέκατος από τους δώδεκα καλούμενους "μικρούς" προφήτες. Προερχόταν από ιερατική οικογένεια καθώς ήταν γιος του Βαραχία (Βερεχία) και εγγονός του Ιδδώ (Ζαχαρίας 1:1,7). Επέστρεψε από την αιχμαλωσία στη Βαβυλώνα μαζί με το Ζοροβάβελ και τον αρχιερέα Ιησού. Ο Ζαχαρίας άρχισε την προφητική του διακονία τον όγδοο μήνα του δεύτερου έτους της βασιλείας του Δαρείου του Πέρση, όταν ο προφήτης Αγγαίος είχε ήδη αρχίσει να κηρύττει δύο μήνες πριν, και το έργο της ανοικοδόμησης του Ναού είχε ξεκινήσει. Η διακονία του διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, μεταξύ 520-518 π.Χ.

Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι προφητείες του Ζαχαρία περιγράφονται στο ομώνυμο βιβλίο του, το προτελευταίο της Παλαιάς Διαθήκης.   [ διάβασε για το βιβλίο Ζαχαρίας]

[2]  Ιερέας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή. Καταγόταν από την ιερατική τάξη του Αβιά και ήταν σύζυγος της Ελισάβετ, απόγονος του Ααρών (Λουκάς 1:5). Ο Ζαχαρίας και η σύζυγός του περιγράφονται ως δίκαιοι μπροστά στο Θεό (Λουκάς 1:6). Η Ελισάβετ ήταν στείρα, δεν είχαν αποκτήσει παιδιά και ήταν και οι δυο τους περασμένης ηλικίας (Λουκάς 1:7). Κάποια μέρα όταν ο Ζαχαρίας λειτουργούσε στο ναό, παρουσιάστηκε σ' αυτόν ο άγγελος Γαβριήλ και του ανήγγειλε ότι η σύζυγός του Ελισάβετ, θα αποκτούσε γιο παρόλο που ήταν σε μεγάλη ηλικία, και τον οποίο θα ονόμαζαν Ιωάννη (Λουκάς 1:8-20). Επειδή ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του αγγέλου τιμωρήθηκε από το Θεό με αφωνία, μέχρι την ημέρα που δόθηκε το όνομα στο παιδί (Λουκάς 1:57-66). Μετά το γεγονός αυτό ο Ζαχαρίας έκανε προφητεία για το γιο του Ιωάννη (Λουκάς 1:67-80).

[3]  Ο δέκατος τέταρτος βασιλιάς του Ισραήλ στη Σαμάρεια, γιος του Ιεροβοάμ Β' (Β' Βασιλέων 15:8). Ήταν ο τελευταίος από τον οίκο του Ιηού, σύμφωνα με την προφητεία που αναφέρεται στο Β' Βασιλέων 10:30. Η βασιλεία του χαρακτηρίζεται ως περίοδος ειδωλολατρίας και ανυπακοής στον Κύριο (Β' Βασιλέων 15:9). Βασίλευσε έξη μήνες, αφού δολοφονήθηκε από το Σαλλούμ γιο του Ιαβείς (Ιαβίς), το 745 π.Χ. (Β' Βασιλέων 15:10).

[4]  Αρχηγός της φυλής Ρουβήν κατά την εποχή της αιχμαλωσίας από τους Ασσύριους (Α' Χρονικών 5:7).

[5]  Γιος του Μεσελεμία ή Σελεμία, κορίτης, πυλωρός της ανατολικής πύλης του Ναού του Θεού (Α' Χρονικών 9:21, 26:2,14). Αναφέρεται ως "σύμβουλος σοφός" (Α' Χρονικών 26:14).

[6]  Ένας από τους γιους του Ιεχιήλ (Ιεϊήλ), αδερφός του Κεις ή Κις (Α' Χρονικών 9:37). Σε σύγχρονες μεταφράσεις αναφέρεται Ζαχέρ αντί για Ζαχαρίας.

[7]  Λευίτης από τους δευτερεύοντες ψάλτες με μουσικά όργανα για να συνοδεύουν τη Κιβωτό της Διαθήκης κατά την είσοδό της στη πόλη Δαβίδ (Α' Χρονικών 15:18,20). Διορίσθηκε από το Δαβίδ σαν βοηθός του αρχιμουσικού Ασάφ (Α' Χρονικών 16:5).

[8]  Ένας από τους ιερείς που συνόδευσαν τη Κιβωτό του Θεού σαλπίζοντας με σάλπιγγα μπροστά της, καθώς μεταφερόταν από τον οίκο Ωδήβ-εδώμ στην Ιερουσαλήμ (Α' Χρονικών 15:24).

[9]  Λευίτης, γιος του Ιεσία ή Ισιά (Α' Χρονικών 24:25).

[10]  Τέταρτος γιος του Ωσά, από τη φυλή Μεραρί (Α' Χρονικών 26:11). Πυλωρός του Ναού τον οποίο είχε τοποθετήσει ο Δαβίδ.

[11]  Πατέρας του Ιδδώ, αρχηγός της μισής φυλής Μανασσή (Α' Χρονικών 27:21).

[12]  Ένας από τους άρχοντες της φυλής Ιούδα, επί βασιλείας Ιωσαφάτ, που στάλθηκε για να διδάξει το νόμο του Θεού στις πόλεις του Ιούδα (Β' Χρονικών 17:7), το 885 π.Χ.

[13]  Γιος του Βεναΐα και πατέρας του προφήτη Ιααζιήλ (Ιαχαζιήλ, Β' Χρονικών 20:14), ο οποίος ενθάρρυνε τα στρατεύματα του Ιωσαφάτ εναντίον των Μωαβιτών (Β' Χρονικών 20:14-17).

[14]  Τρίτος γιος του βασιλιά του Ιούδα Ιωσαφάτ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον αδερφό του Ιωράμ, όταν αυτός ανέλαβε τη βασιλεία (Β' Χρονικών 21:2).

[15]  Γιος του αρχιερέα Ιωδαέ επί βασιλιάς Ιωάς, στο βασίλειο του Ιούδα (Β' Χρονικών 24:20) και ξάδερφος του βασιλιά. Μετά το θάνατο του Ιωδαέ, ο Ζαχαρίας ως ιερέας προσπάθησε να σταματήσει το λαό από την ειδωλολατρία, αλλά μετά από μεγάλη αντίδραση ο λαός ξεσηκώθηκε εναντίον του και κατόπιν διαταγής του βασιλιά, δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην αυλή του Ναού (Β' Χρονικών 24:20-22), το 836 π.Χ. Πιθανόν να είναι ο Ζαχαρίας, γιος του Βαραχία, που δολοφονήθηκε μεταξύ ναού και θυσιαστηρίου όπως αναφέρεται στη Καινή Διαθήκη (Ματθαίος 23:35, Λουκάς 11:51), και έχει γίνει λάθος στο όνομα του πατέρα του. [δες και 31]

[16]  Προφήτης επί βασιλείας Οζία (Ουζζία), ο οποίος διακρίθηκε ως σύμβουλος του βασιλιά (Β' Χρονικών 26:5).

[17]  Πατέρας της Αβιά ή Αβί, παππούς του Εζεκία (Β' Χρονικών 29:1).

[18]  Λευίτης, απόγονος του Ασάφ, βοήθησε στον καθαρισμό του Ναού, επί Εζεκία (Β' Χρονικών 29:13), το 719 π.Χ.

[19]  Λευίτης, απόγονος του Καάθ, επιτηρητής κατά την ανοικοδόμηση του Ναού επί βασιλείας Ιωσία (Β' Χρονικών 34:12).

[20]  Ένας από τους άρχοντες του Ναού επί βασιλείας Ιωσία (Β' Χρονικών 35:8).

[21]  Αρχηγός πατριάς (συγγένειας), ένας από τους εκατόν πενήντα που επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ, από την αιχμαλωσία, μαζί με τον Έσδρα (Έσδρας 8:3), το 457 π.Χ.

[22]  Αρχηγός της φυλής Βηβαΐ (Βεβαΐ), ένας από τους εκατόν πενήντα που επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ, από την εξορία στη Βαβυλώνα, μαζί με τον Έσδρα (Έσδρας 8:11), το 457 π.Χ.

[23]  Ένας από τους αρχηγούς πατριάς (συγγένειας), με τους οποίους ο Έσδρας συναντήθηκε και συζήτησε στο ποτάμι Ααβά (Έσδρας 8:15,16). Όταν ο Έσδρας έφερε το βιβλίο του Νόμου του Μωυσή προς το λαό, ο Ζαχαρίας καθόταν στα δεξιά του (Νεεμίας 8:4).

[24]  Γιος του Ελάμ, ο οποίος έδιωξε τη ξένη γυναίκα που είχε πάρει κατά την περίοδο της αιχμαλωσίας στη Βαβυλώνα, κατόπιν εντολής του Έσδρα (Έσδρας 10:26).

[25]  Γιος του Αμαρία, απόγονος του Αθαΐα, της φυλής Ιούδα, εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ μετά την επιστροφή από την αιχμαλωσία (Νεεμίας 11:4).

[26]  Γιος του Σηλωνί και πατέρας του Ιωιαρίβ, εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ μετά την επιστροφή από την αιχμαλωσία (Νεεμίας 11:5).

[27]  Ιερέας, γιος του Πασχώρ (Πασχούρ) και απόγονος του Αδαΐα, ένας από τους άρχοντες που κατοίκησαν στην Ιερουσαλήμ μετά την επιστροφή από την αιχμαλωσία (Νεεμίας 11:12).

[28]  Αρχηγός της λευιτικής οικογένειας του Ιδδώ, επί των ημερών του αρχιερέα Ιωακείμ (Ιωακίμ, Νεεμίας 12:16).

[29]  Ιερέας, γιος του Ιωνάθαν, ένας από τους σαλπιγκτές που έλαβε μέρος στα εγκαίνια του τείχους της Ιερουσαλήμ, υπό την εποπτεία του Έσδρα και του Νεεμία (Νεεμίας 12:35,41).

[30]  Γιος του Ιεβερεχία, τον οποίο ο Ησαΐας πήρε ως αξιόπιστο μάρτυρα όταν έγραψε στην πλάκα το "Μαχέρ-σαλάλ-χας-βαζ" (Ησαΐας 8:2).

[31]  Γιος του Βαραχία ο οποίος δολοφονήθηκε μεταξύ ναού και θυσιαστηρίου όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίος 23:35, Λουκάς 11:51). Πιθανόν να πρόκειται για το Ζαχαρία που αναφέρεται στο (Β' Χρονικών 24:20). - δες [15]

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία