Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Πάσχα στο

Μηνύματα για τη

Μεγάλη Εβδομάδα

  

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Αλμυρές πασχαλινές συνταγές

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)

j0115836.gif (173 bytes)

j0115836.gif (173 bytes)

 

[] Ρεβίθια σιφνέικα

1 κιλό ρεβίθια

2 κρεμμύδια μεγάλα

2 φλιτζάνια λάδι

1 λεμόνι

πιπέρι

αλάτι

 

Αφού καθαρίσετε τα ρεβίθια μουσκέψτε τα για 8 ώρες σε κρύο νερό. Κατόπιν στραγγίστε τα και τοποθετήστε τα μέσα σε πήλινο σκεύος. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και ρίξτε τα στα ρεβίθια. Προσθέστε το λάδι και αλάτι, και ρίξτε τόσο νερό όσο χρειάζονται για να σκεπαστούν.

Κλείστε το πήλινο και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος, προσθέστε λίγο πιπέρι και χυμό λεμονιού και σερβίρετέ τα.


 

[] Καραβίδες κοκκινιστές

1 κιλό καραβίδες

5 ντομάτες

1 ποτήρι (κρασιού) λάδι

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

πιπέρι

αλάτι

 

Καθαρίστε τις καραβίδες και πλύνετε τις. Αφού τις βάλετε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι, τις τομάτες ψιλοκομμένες, το μαϊντανό, το σκόρδο κοπανισμένο, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέστε νερό τόσο ώστε να μισοσκεπαστούν οι καραβίδες και βράστε τις σε χαμηλή φωτιά. Όταν η σάλτσα τους γίνει πηχτή είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Σερβίρετε τις ζεστές με πουρέ ή πιλάφι και σαλάτα μαρούλι.


 

[] Εξοχικό

1½ κιλό σε κύβους αρνάκι

1/2 κιλό φύλλα κρούστας

350 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι

3 σκελίδες σκόρδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γραμ. αρακά κατεψυγμένο

2 κουταλάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 λεμόνι (χυμός)

100 γραμ. ελαιόλαδο

 

Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 κουταλιές από το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτετε τον αρακά και το λεμόνι μαζί με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, για να μαλακώσει και να μείνει μόνο με τη σάλτσα.

Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τα χωρίζετε ανά τέσσερα, τα λαδώνετε και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε τέσσερα - τέσσερα και βάζετε στο κέντρο 1-2 κουταλάκια από τη γέμιση και 1 κουταλάκι κεφαλοτύρι. Διπλώνετε σε φάκελο και βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στον φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 1/2 ώρα. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε ακόμα για 20-25 λεπτά για να ροδοκοκκινίσουν.

[]


 

[] Αρνί με αρακά
1 κιλό αρνί (μπούτι)
1 κιλό αρακάς
4 κουταλιές (σούπας) βούτυρο
3 φρέσκιες ντομάτες
αλάτι

πιπέρι
 

Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το βάζετε στο ταψί. Τρίβετε τις ντομάτες στο τρίφτη και προσθέτετε τη μισή ποσότητα ντομάτας στο ταψί. Λιώνετε το βούτυρο και το περιχύνετε στο αρνί.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μισοψηθεί. Προσθέτετε 1-2 φλιτζάνια νερό και την υπόλοιπη ντομάτα και μόλις βράσουν ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε για να μην κολλήσει.

[]


 

[] Αρνίσιο ρολό

350 γραμ. φασόλια

60 γραμ. βούτυρο

2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

175 γραμ. τριμμένο ψωμί

1 κουταλάκι (γλυκού) ρίγανη

125 γραμ. ξερά ψιλοκομμένα βερίκοκα

1 αυγό

2 κιλά αρνίσιο μπούτι (χωρίς κόκαλο)

2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο

500 γραμ. σε φέτες πατάτες

250 γραμ. σε ροδέλες καρότο

500 γραμ. ζωμός βοδινού

φυλλαράκια δεντρολίβανο

αλάτι

πιπέρι

 

Τοποθετείτε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την άλλη μέρα τα στραγγίζετε και τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα. Στραγγίζετε καλά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά για να μαλακώσει. Προσθέτετε το ψωμί, τη ρίγανη και τα βερίκοκα. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τηγανίζετε για 10 λεπτά ώστε να ροδίσει το ψωμί. Βγάζετε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε.

Ακουμπάτε το κρέας με την πέτσα προς τα κάτω και βάζετε κατά μήκος, στη θέση του κόκαλου, τη γέμιση. Τυλίγετε το κρέας να "κλείσετε" τη γέμιση και δένετε σφιχτά με σπάγκο. Τρυπάτε το αρνί σε μερικά σημεία και βάζετε μικρά κομμάτια σκόρδου.

Το βάζετε στο ταψάκι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 2 1/2 - 3 ώρες, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο την τελευταία 1/2 ώρα του ψησίματος.

Στο μεταξύ, βάζετε σε κατσαρόλα τα φασόλια μαζί με το άλλο κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες, το ζωμό και το δεντρολίβανο. Ανακατεύετε και ρίχνετε στο ταψί με το αρνί, 1 ώρα αφότου βάλατε το αρνί για ψήσιμο. Αφού ψηθεί, το βγάζετε, αφήνετε το ρολό για 10 λεπτά και μετά το κόβετε σε φέτες.

Σερβίρετε γαρνιρισμένο με τα φασόλια, τις παράτες και τα καρότα.

[]


 

[] Τυρόψωμο
½ κιλό αλεύρι σταρένιο και ½ κιλό αλεύρι Νο 2
1 φακελάκι μαγιά
1/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό
τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών
1 κουταλάκι (γλυκού) αλάτι
ελάχιστη ζάχαρη

 

Βάζετε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με το νερό, ανακατεύετε και αφήνετε να αφρίσει. Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και ρίχνετε εκεί τη μαγιά. Προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζυμώνετε προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξετε μία ζύμη μαλακή. Σκεπάζετε με διαφάνεια αλειμμένη με λίγο λάδι και αφήνετε σε μέρος ζεστό για να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει ξαναζυμώνετε 2-3 φορές και κόβετε 8-10 κομματάκια. Ανοίγετε το κάθε φύλλο σε μέγεθος σελίδας τετραδίου, το αλείφετε με λίγο λάδι και γεμίζετε με τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών.

Το διπλώνετε στα δύο και τηγανίζετε.

[]

 

 j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στη σελίδα με τις συνταγές

 

 

 

© GodLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία